top of page

Mindfulness: De kunst van het leren loslaten en het leven in het hier en nu


In de dynamische maatschappij waarin wij leven is het niet altijd even gemakkelijk om je rust te vinden. Overdag werken wij de hele dag en in de avond staan een velerlei aan activiteiten vrijwillig of gedwongen gepland. Het wordt voor ons mensen steeds belangrijker om in het hier en nu te leven en onze zorgen te laten voor wat ze zijn. Het volgende experiment moet je maar eens proberen:


Je vult een glas water en houdt deze 5 minuten met gestrekte arm voor je. Ik hoor je denken, appeltje eitje.. En dit is ook zo.


Hou hetzelfde glas nu een uur met gestrekte arm voor je. Je zult merken ondanks dat een glas water weinig weegt er toch wat gevoeligheden in je arm zullen optreden.


Nu ga je het zelfde glas water 24 uur met gestrekte arm voor je vasthouden. Je zult merken dan teneinde de 24 uur je arm helemaal tintelt en gevoelloos is. Alles behalve een fijn gevoel.


Het punt is dat het hebben van zorgen voor korte tijd gemakkelijk te dragen is. Echter, draag je zorgen over een langere tijdsperiode, dan worden deze ondragelijk, wordt je gestrest en beland je in een ongezonde situatie. De kunst van het leren loslaten en het leven in het hier en nu heet mindfulness en is bij lange na niet lastig om toe te passen.


In dit blog over mindfulness worden antwoorden gegeven op de simpele vragen: Wat is mindfull bezig zijn en waarom zou ik mindfull bezig zijn?



“Don’t believe everything you think. Thoughts are just that – thoughts”

Waar je aandacht is daar ben je en waar je bent behoort je aandacht te zijn. Maar dit laatste is niet altijd even gemakkelijk. Vaak genoeg komt het voor dat tijdens het rusten of juist tijdens bezigheden onze aandacht verspringt. Mindful bezig zijn is niet meer dan het bezig zijn waarmee je bezig bent. Een mooi voorbeeld hiervoor is een f1-coureur. Max verstappen is tijdens een race met maar één ding bezig en dit is het besturen van zijn bolide. Een afdwaling van zijn gedachten betekent in zijn geval het verschil tussen leven en dood. Het is natuurlijk een vrij extreem voorbeeld, maar in essentie is dit mindful bezig zijn.


Maar hoe ben je dan mindful bezig? Het begint met het in kleine stapjes integreren in je leven. Begin met 5 min per dag hier bewust mee bezig te zijn en bouw dit uit. Hieronder volgen een paar tips om mindfulness toe te passen.


1. Ademhelingsoefeningen


Bewust diep in en uitademen helpt je met het even stilstaan. Adem zoals baby’s dit doen, vanuit de buik. Dit is een van de redenen waarom dat zij altijd zo relaxt zijn. Doe dit 5 minuten en je wordt een stuk kalmer.


2. Stop – kijk - luister – ruik


Dit is een fijne techniek om je weer terug in het hier en nu te halen op het moment dat je erg afgeleid bent door jezelf of even het contact met je omgeving verlies. Stop – kijk - luister – ruik wordt in het leger veel toegepast door sluipschutters wanneer zij zich lang moeten concentreren op een plek. Begint de focus weg te vallen dan doe je als volgt. Je stopt waarmee je bezig bent en gaat als eerste enkel waarnemen wat je ziet. Je noemt het in jezelf op. Fiets, auto, vogel, mensen die langslopen. Als je dit enige tijd hebt gedaan ga je luisteren naar welke verschillende zaken je allemaal hoort and so on. Door dit toe te passen haal je jezelf terug naar de plek waar je bent en heb je even pas op de plaats.


3. Aandacht voor het heden


Het heden speelt zich af in het hier en nu. Het verleden of de toekomst, je neemt deze zaken waar in het heden. Het verleden is gebeurd en hoef je niet met je mee te dragen, waar de toekomst anticipatie is op iets dat er nog niet is. Het is fijn om dit te realiseren want je kunt het daardoor laten varen en in het nu gewoon zijn.


4. Schrijf het op


Moet je vaak aan iets denken of maak je je vaak zorgen om dezelfde dingen? Schrijf het dan van je af. Je zult merken dat zodra je het ergens opschrijf je het makkelijker kan laten gaan. Het probleem staat nu immers op papier en hoeft zich niet meer te herhalen in je hoofd.


5. Zoek een ontspannende hobby


Een bezigheid die je in het hier en nu uitvoert is heel goed voor je ontspanning. Lassen en smeden zijn twee van deze bezigheden. Om iets te maken heb je je aandacht nodig, zijn er handelingen die je moet volbrengen en werk je met vuur of vonken. Je hoeft daarbij nergens anders aan te denken dan hetgeen je mee bezig bent. Er is niks fijners dan dat, lekker even loslaten..


6. Doe minder


Een kleine open deur, maar het moet gezegd worden. Soms is het heel goed om een hele dag zonder telefoon te zijn en gewoonweg niks te doen. Het minderen van activiteiten zal je rust en ontspanning geven.


Ik hoop dat deze blog je inspiratie geeft om zelf met mindfulness aan de slag te gaan. Zelf vind ik mijn rust tijdens het lassen en smeden, een echt zen moment. Graag wil ik je uitnodiging om deze rust ook te mogen ervaren en eens te proeven aan het lassen of smeden bij een van workshops van Iron Workx. In onze volgende blog: Goed voor je ijzergehalte… gaan wij in op voeding voor de smid en wat goed is voor je ijzergehalte. Altijd een aanrader om te lezen....


Houdt onze website in de gaten voor nieuws en updates ;)..

10 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page